Kupite jastuk…

Kada se ljutite, sputavate li sami sebi ili to morate na neki način negdje izbaciti?

Trenutno pišem i polako smirujem sebe i svoje misli, zapravo umirila sam se skroz ,ali sam prije toga dobro poderala glasnice, sama sa sobom…i to u autu, nadam se da nitko nije vidio moju facu…Ma znate što?… Nije me briga! Jednostavno sam nekako morala to izbaciti iz sebe, bolje i tako nego dozvoliti da me frustracija pojede živu. Nisam riješila problem ,ali sam barem izbacila nakupljeni bijes u sebi, u tom trenutku nekako sam morala djelovati. Sada sam nešto bistrije glave i čini mi se da ću lakše donijeti odluku i posložiti kockice.

Emocija ima stvarno puno, jedna od emocija je i ljutnja. Imate pravo biti ljuti, naravno nećete bacati noževe, ali na neki ispušni ventil svakako imate pravo. Nikako se u ljutnji nemojte previše ustručavati, tako da trpite i pravite se kako je sve u redu. Također nemojte odluke i svađe kombinirati kada ste najljući,u protivnom dolazi do štete koju kasnije teško možete popraviti. Uvijek se možete kratko odmaknuti sa strane i barem “izlupati” nogama pod.

Kada nam liječnik kaže kako smo bolesni od stresa, većina nas odmahuje rukom…Što je stvarno glupo, jer stres je najgori neprijatelj za zdravlje, vjerujte mi. Već deset godina borim se s poremećajem rada štitnjače, svako jutro pijem dvije tabletice. Znam i osjećam kako je za sve kriv taj nesretni stres s kojim se većina nas teško nosi, jer uglavnom u životu samo nešto trpimo. Bilo bi najbolje kada bi znali raditi na sebi do te mjere da nam je ljutnja stvarno rijetka pojava. To je gotovo nemoguće.

Svi smo mi individue za sebe, nekoga će naljuti manja, a nekoga veća stvar, ovisno iz kojeg kuta gledamo na određenu situaciju. Možda jednostavno mi mislimo kako je naš problem najveći, ali zapravo baš tako i je. Teško je pratiti baš sva teška događanja u svijetu, ako pogledamo istini u oči svi ćemo se složiti da su nam vlastiti problemi, uz sve grozote svijeta, ipak najveći. Možemo biti empatični i simpatični, puni razumijevanja i slično, ali kada nas osobno pomete neka situacija, u tom trenutku nećemo razmišljati kako je nekome sada puno teže u životu, jednostavno smo ljuti i bijesni…Obično nakon nekog vremena i pomislimo kako smo pretjerali s obzirom na to što se događa oko nas te shvatimo kako ima i puno težih situacija koje prolaze pojedini ljudi. Kasno je uvidjeti sve to ako smo već nekome skinuli sve svece s neba, tada se osjećamo još i gore nego onda kada smo bili “najljuća” osoba na planeti.

Kada god osjetite onaj val ljutnje u sebi… i frustracija počinje izbijati, svakako morate nešto učiniti. Evo, meni je danas pomoglo vikanje u autu, Bogu hvala, to me spasilo. Izbacila sam iz sebe životinju! Znate kako se sada osjećam? Bistrije glave, kao kada prespavate pa ste ujutro ipak nešto pametniji. Donositi odluke u samom trenutku ljutnje, vjerojatno i sami znate, nikada ne donosi baš dobar ishod.

Rekla sam već tisuću puta da bi u svakoj firmi trebala biti posebna antistres prostorija; soba s vrećom ili jastucima, gumenim čekićem i slično. Uhvati vas ljutnja, bijes, digne vam tlak neka situacija i mozak vam kuha te ne možete ništa reći ,a da se ne dogodi svađa. Tada lijepo trčite u sobu i jedno pet minuta nabijate gumenim čekićem po stolu ili grizete jastuke, vrištite u njih, napucavate vreću i rukama i nogama. Dok sad pišem i razmišljam o takvoj prostoriji stišću mi se zubi i grče prsti jer žele “stvoriti” čvrste šake koje će po nečemu šaketati 😂 Pokušajte jednom kod kuće, kada vas uhvati žuta minuta, učiniti sljedeće; nalupajte sve jastuke i madrace koje imate, možete usput i vikati, možete na jastuku zamisliti facu osobe koja vam je digla tlak i slično. Nakon toga glava će vam biti bistrija, stvarno ćete imati onaj osjećaj; “moja glava drugo jutro, možda i nije sve tako crno!”

Najgore su mi situacije u kojima me uhvati ljutnja, krenem u raspravu, svađu, kažem što mislim i što ne mislim, urlam i vrijeđam. Nakon kojeg sata obično samu sebe pitam jesam li možda mogla drugačije, možda sam trebala reći što me ljuti, ali ne kao da ću izvući pušku. Kada ste ljuti i smatrate da vas je netko povrijedio, pokušajte to reći iskreno bez borbenog stava, ako ne ide, odmaknite se, ispričajte se na trenutak, pobjegnite bilo gdje te se izvičite ili izlupajte neku kantu za smeće, a onda se vratite bistre glave i recite što vam smeta, što vas muči, smireno…

Načina uvijek ima, nemojte ni pokušavati tražiti opravdanje, izgovor i slično…Ispucajte se kako god vam odgovara, a onda nastavite dalje. Opet dolazimo do one moje famozne izjave; “kada bi svi…”, ali da, kada bi svi lupali po nekoj kanti u trenutku bijesa, bilo bi lakše…Naravno nekada se i posvađati zdravo, ali pazite i tu trebate imati granice. Možete se posvađati s partnerom, ali pokušajte to pretvoriti u konstruktivnu raspravu bez previše epiteta ispod pojasa. Sve loše što dajete vraća vam se trostruko, provjereno.

Priznat ću vam, volim se raspravljati, debatirati, često kažem ono što mislim, ponekad i pretjeram, ali definitivno izbjegavam u najvišem stupnju ljutnje započinjati ikakvu raspravu…jer to obično ne završi dobro. Jedna me situacija nedavno skoro koštala minusa na računu, o tome sam i pisala prije kojih tjedan dana, imala sam više sreće nego pameti. Već sam vidjela sebe na burzi. Da bi stvar bila zanimljivija, bila sam potpuno u pravu, ali sam odabrala krivo vrijeme za pravdu. Nikada se nemojte za pravdu boriti svađom, svakako ćete izvući deblji kraj.

Kupite sebi sutra svoj antistresni jastuk ili izvucite nek stari iz podrum/garaže, može to biti bilo što. Naučite izbaciti iz sebe bijes i ljutnju, pronađite svoj način koji vama najviše odgovara, jer načina uvijek ima, za sve. Pustite svoje prijatelje, partnere, muževe, djecu, roditelje, ne vičite i ne vrijeđajte ih u trenutku ljutnje, jer će vam kasnije biti još teže 🙂

Voljela bih vam još puno pisati o ovoj temi, ali jako mi se počelo spavati. zzzzzzzz

Odoh sada bistre glave u svoj krevetac, a ujutro ću onda biti stvarno nadljudski pametna, to su kao dva prespavanca…jer kako ono kažu; “prespavaj, jutro je pametnije!” 😂

Tipkam opet uskoroooo…

Puse svima od Irine, veelikeeee, najvećeeee!!!!!!!! 😘  😘  😘 

 

 

3 misli o “Kupite jastuk…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s